ஞாயிறு, 1 நவம்பர், 2015

CBSE NET June 2015 Paper 1- with Answer Key

  

1. A deductive argument is invalid if

Its premises are false but its conclusion is true

Its premises and conclusions are all true

Its premises and conclusions are all false

Its premises are true but its conclusion is false

Answer. Its premises are true but conclusions are false

2. Which of the following are the characteristic features of communication?

Communication involves exchange of ideas, facts and opinions.

Communication involves both information and understanding.

Communication is a continuous process.

Communication is a circular process.

Select the correct answer from the codes given below:

(1)(b),(c)and (d) (2)(a), (b),(c)and (d)

(3) (a),(b)and (c) (4) (a),(b)and (d)

Answer. (a), (b),(c)and (d)

3. Effectiveness of communication can be traced from which of the following?

Attitude

Performance records

Students attendance

Selection of communication channel

Select the correct answer from the codes given below:

(1)(b),(c)and (d) (2)(a),(b)and (d)

(3) (a),(b), (c)and (d) (4) (a),(b)and (c)

Answer. (a),(b)and (d)

4. The term 'grapevine' is also known as

Upward communication

Horizontal communication

Downward communication

Informal communication

Answer: Informal communication

5. If we want to seek new knowledge of facts about the world, 

we must rely on reason of the type:

Demonstrative

Physiological

Inductive

deductive

Answer: Inductive

6. Among the following statements two are contradictory to each other. 

Select the correct code that represents them:

Statements:

All poets are philosophers.

Some poets are philosophers.

Some poets are not philosophers.

No philosopher is a peot.

Codes:

(1)(a) and (c) (2) (b) and (c) (3) (a) and (b) (4) (a) and (d)

Answer: (a) and (c)

Question numbers 7 to 12 are based on the tabulated data given below:

A company has 20 employees with their age (in years) and salary 

(in thousand rupees per month) mentioned against each of them.


7. What is the average salary (in thousand per month) in the age group 40-50 years?

Answer:42.5

8. What is the fraction of employees getting salary less than the average salary of all the employees?

(1)55% (2) 47% (3) 45% (4)50%

Answer:55%

9. What is the average age of the employees?

(1)47.2 years (2)45.3 years (3) 40.3 years (4) 38.6years

Answer. 40.3 years

10. Classify the data of age of each employee in class interval of 5 years. 

Which class interval of 5 years has the maximum average salary?

(1) 45-50years (2) 50-55 years (3) 35-40 years (4) 40-45 years

Answer: 50-55years

11. What is the frequency (%) in the class interval of 30-35 years?

(1)30% (2) 35% (3) 20% (4) 25%

Answer: 35%

12. What is the fraction (%) of employees getting salary >=40,000 per month?

(1)35% (2) 32% (3)45% (4) 50%

Answer: 45%

13.Which is the following represents one billion characters?

(1)Gigabyte (2)Terabyte (3)Kilobyte (4)Megabyte

Answer: Gigabyte

14.The University Grants Commission was established with which of the following aims?

Promotion of research and development in higher education

Identifying and sustaining institutions of potential learning

Capacity building of teachers

Providing autonomy to each and every higher educational institution in India

Select the correct answer from the codes given below:

(1)(b),(c)and (d) (2)(a), (a),(b)and (d)

(3) (a),(b), (c)and (d) (4) (a),(b)and (c)

Answer. (3) (a),(b), (c)and (d)

15. The south Asia University is situated in the city of:

(1) New Delhi (2) Kathmandu (3) Colombo (4) Dhaka

Answer: New Delhi

16. What is an instant messenger that is used for chatting?

(1)Microsoft Office (2) Google talk (3) Altavista (4) MAC

Answer: Google talk

17. Civil Service day is celebrated in India on:

(1)21stJune (2) 7thJune (3)21stApril (4)24th April

Answer: 21stApril

18. Two earthquakes A and B happen to be of magnitude 5 and 6 respectively 

on Richter Scale. The ratio of the energies released EB/EA will be approximately:

(1)~32 (2) ~64 (3) ~8 (4) ~16

Answer:~32

19 Which one of the following represents the binary equivalent of the decimal number 25?

(1)11001 (2) 11011 (3)10101 (4)01101

Answer: 11001

20. The session of the parliament is summoned by

The speaker of the Loksabha

The speaker of the Loksabha and the chairman of the Rajyasabha

The President

The Prime Minister

Answer: The President

21. India's contribution to global carbon dioxide emissions is about:

(1) ~10% (2) ~15% (3) ~3% (4) ~6%

Answer:~6%

22. The Gross Enrolment Ratio (GER) in institutions of higher education in India at present (2015) is about:

(1) 19percent (2)23 percent (3) 8 percent (4) 12 percent

Answer: 19 percent

23. In which of the countries per capita use of water is maximum ?

(1)China (2)India (3)USA (4) European Union

Answer: USA

24. The factors which are most important in determining the impact of anthropogenic activities on environment are

Atmospheric conditions, population and forest cover

Population, forest cover and land available per person

Population, affluence per person, land available per person

Population, affluence per person and the technology used for exploiting resources

Answer: Population, affluence per person and the technology used for exploiting resources

25. In recently launched Air Quality Index in India, which of the following pollutants is not included?

(1) Ozone (2) Chlorofluorocarbons

(3) Carbon monoxide (4) Fine particular matter

Answer: Chlorofluorocarbons

26. Which of the following is not an output device?

(1)Monitor (2)Keyboard (3)Printer (4) Speaker

Answer: Keyboard

27. The total number of central universities in India in April 2015 was:

Answer: 43

28. Which of the following is not open source software?

(1) Open office (2)Apache HTTP server

(3) Internet explorer (4) Fedora Linux

Answer: Internet Explorer

29. Encoding or scrambling data for transmission across a network is known as

(1)Encryption (2) Decryption (3) Protection (4) Detection

Answer: Encryption

30. Which of the following combinations represent renewable natural resources?

Fishes, fertile and fresh water

Oil, forests and tides

Fertile oil, fresh water and natural gas

Clean air, phosphates and biological diversity

Answer: Fishes, fertile and fresh water


31. A good thesis writing should involve:

Reduction of punctuation and grammatical errors to a minimum

Careful checking of references

Consistency in the way the thesis is written

A clear and well written abstract

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

32. Achievement tests are commonly used for the purpose of:

Identifying strengths and weakness of learners

Assessing the amount of learning after teaching

Making selections for a specific job

Selecting candidates for a course

Answer: a

33. A good teacher is one who

Gives printed notes to students

Inspires students to learn

Gives useful information

Explains concepts and principles

Answer: b

34. Techniques used by a teacher to teach include:

Lecture

Interactive lecture

Group work

Self-study

Select the correct answer from the codes given below:

(a)2, 3 and 4

(b)1, 2 and 4

(c)1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: a

35. Jean Piaget gave theory of cognitive development of humans on the basis of his:

(1) Action Research (2) Evaluation Research

(3)Fundamental Research (4) Applied Research

Answer: a

36. Which of the following statements about teaching aids are correct?

They help in retaining concepts for longer duration

They help student learn better

They make teaching learning process interesting

They enhance rote learning

Select the correct answer from the codes given below:

(a)2, 3 and 4

(b)1, 2 and 4

(c)1, 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

37. Which of the following statements regarding the meaning of research are correct?

Research refers to a series of systematic activity or activities undertaken to find out the solution of a problem

It is asystematic, logical and an unbiased process wherein verification of hypothesis, data analysis, interpretation and formation of principles can be done

It is an intellectual enquiry or quest towards truth

It leads to enhancement of knowledge

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 3 and 4

(b)1, 2, 3 and 4

(c)1, 2 and 3

(d) 2, 3 and 4

Answer.(b)

38. The conclusions /findings of which type of research cannot be generalized to other situations?

(1)Experimental Research (2) Causal Comparative Research

(3) Historical Research (4)Descriptive Research

Answer: d

39. Which of the following steps are required to design a questionnaire?

Writing primary and secondary aims of the study

Review of the current literature

Prepare a draft of questionnaire

Revision of the draft

Select the correct answer from the codes given below:

(a)2, 3 and 4

(b)1, 2, 3 and 4

(c)1, 2 and 3

(d) 1, 3 and 4

Answer: (d)

40. Which of the following is the highest level of cognitive ability?

(1) Analyzing (2) Evaluating (3) Knowing (4) Understanding

Answer: (1)

41. Which of the following factors does not impact teaching?

Socio-economic background of teachers and students

Learning through experience

Teacher's knowledge

Class room activities that encourage learning

Answer: Socio-economic background of teachers and students

42. "Male and female students perform equally well in a numerical aptitude test". 

This statements indicates a:

(1) directional hypothesis (2) statistical hypothesis

(3) research hypothesis (4) null hypothesis

Answer: directional hypothesis

Directions: Answer question 43 to 48 based on the reading comprehension passage given below:

Story telling is not in our genes. Neither it is an evolutionary history. 

It is the essence of what makes us Human. Human beings progress by 

telling stories. One event can result in a great variety of stories being told 

about it. Sometimes those stories differ greatly. Which stories are picked 

up and repeated and which ones are dropped and forgotten often determines 

how we progress. Our history, knowledge and understanding are all the collections

 of the few stories that survive. This includes the stories that we tell each other about 

the future. And how the future will turn out depends partly, possibly largely, on which 

stories we collectively choose to believe. Some stories are designed to spread fear and 

concern. This is because some story-tellers feel that there is a need to raise some tensions.

 Some stories are frightening, they are like totemic warnings: "Fail to act now and 

we are all doomed." Then there are stories that indicate that all will be fine so long 

as we leave everything upto a few especially able adults. Currently, this trend is being 

led by those who call themselves "rational optimists". They tend to claim that it is 

human nature to compete and to succeed and also to profit at the expense of others. 

The rational optimists however, do not realize how humanity has progressed overtime 

through amiable social networks and how large groups work in less selfishness and in 

the process accommodate rich and poor, high and low alike. This aspect in story-telling 

is considered by the 'Practical Possibles', who sit between those who say all is fine and 

cheerful and be individualistic in your approach to a successful future, and those who ordain 

pessimism and fear that we are doomed. What the future holds for us is which stories 

we hold on to and how we act on them

43. Humans become less selfish when:

(1) they listen to cheerful stories (2) they work in solitude

(3) they work in large groups (4) they listen to frightening stories

Answer: they work in large groups

44. Story telling is :

(1) in our genes (2) the essence of what makes us human

(3) an art (4) a science

Answer: the essence of what makes us human

45.'Practical Possibles' are the ones who:

(1) are self-centered (2) are cheerful and carefree

(3) follow Midway Path (4) are doom-mongers

Answer: are self-centered

46. Our knowledge is a collection of:

A few stories that survive

Some important stories

All stories that we have heard during our life-time

Some stories that we remember

Answer: A few stories that survive

47.Rational optimists:

(a)Look for opportunities

(b) Are sensible and cheerful

(c) Are selfishly driven

Indentify the correct answer from the codes given below:

(1) (a) and (b) only (2) (b) and (c) only

(3) (a), (b) and (c) (4) (a) only

Answer: (a) only

48. How the future will turn out to be, depends upon the stories?

Designed to spread fear and tension

Designed to make prophecy

We collectively choose to believe in

Which are repeatedly narrated

Answer: We collectively choose to believe i

49. Which of the codes given below contains only the correct statement? Select the code:

Statements:

Venn diagram represents the arguments graphically

Venn diagram can enhance our understanding

Venn diagram may be called valid or invalid

Venn diagram in clear method of notation

Codes:

(1) (b), (c) and (d) (2) (a), (c) and (d)

(3) (a), (b) and (c) (4) (a), (b) and (d)

Answer: (a), (b) and (d)

50. Assertion (A): Formal communication tends to be fast and flexible

Reason (R): Formal communication is a systematic and orderly flow of information.

(A) is correct but, (R) is false

(A) is false but, (R) is correct

Both (A) and (R) correct and (R) is correct explanation of (A)

Both (A) and (R) correct but (R) is not correct explanation of (A)

Answer: (A) is false but, (R) is correct

51. When the purpose of a definition is to explain the use or to determine 

ambiguity the definition is called :

(1) Lexical (2) Persuasive (3) Stipulative (4) Theoretical

Answer: Theoretical

52. Inductive reasoning is grounded on:

(1) Uniformity of nature (2) Harmony of nature

(3) Integrity of nature (4) Unity of nature

Answer: Integrity of nature

53. One day Prakash left home and walked 10km towards south, 

turned right and walked 5km, 

turned right and walked 10km and turned left and walked 10km. 

How many km will he have to walk to reach his home straight?

Answer: 15

54. The next terms in the series is :

2, 5, 9, 19, 37, ?

Answer: 75

55. In an examination 10,000 students appeared. The results revealed

 the number of students who have:

Passed in all five subjects=5583

Passed in three subjects only=1400

Passed in two subjects only =1200

Passed in one subjects only = 735

Failed in English only =75

Failed in Physics only=145

Failed in Chemistry only=140

Failed in Mathematics only=200

Failed in Bio-science only=157

The number of students passed in at least four subjects is:

(1) 7300 (2) 7900 (3) 6300 (4)6900

Answer. 6300

56. Which of the following is not a principle of effective communication?

(1) One-way transfer of information (2) Strategic use of grapevine

(3) Persuasive and convincing dialogue (4) Participation of the audience

Answer: One-way transfer of information

57. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. 

The boy is related to girl as:

(1) Nephew (2) Son (3) Brother (4) Uncle

Answer: Brother

58. In certain code MATHURA is coded as IXQEROX. The code of HOTELS will be

(1) LEBIQP (2) ELIPQB (3) LEQIBP (4) ELQBIP

Answer: ELQBIP

59. In communication, the language is

(1)The symbolic code (2) The non-verbal code

(3) The verbal code (4) Intrapersonal

Answer: The verbal code

60. At present a person is 4 times older than his son and is 3 years older than his wife.

 After 3 years the age of the son will be 15 years. The age of the person's wife after 5 years will be:

Answer: 50